DAN PRVE OSNOVNE ŠKOLE – Samo timskim radom se dobre ideje sprovode u delo!

Veliki broj učenika uz mentorsku podršku nastavnice muzičke kulture Dijane Jerinić Milić i profesorki srpskog jezika Jelke Janković i Biljane Dragojlović, priredili su nesvakidašnji program koji su nazvali “Prvovizija”. Obeležavajući Dan demokratske kulture ideja je bila da se predstave različite zemlje, a kako bolje nego kroz pesmu i muziku. Odabrane su najpoznatije numere sa čuvenog takmičenja Evrovizija koje su izvodili talentovani đaci škole uz fenomenalnu energiju i aplauz podrške vidno raspoložene publike, a pobednici su bili SVI!

“Dan škole tradicionalno proslavljamo u aprilu, a poslednjih godina s obzirom da uvek osmislimo puno aktivnosti, proslavljamo ga čitavu nedelju. Naša škola je uključena u projekat “Kvalitetno obrazovanje za sve” Saveta Evrope, Evropske unije i Ministarstva prosvete, u koji je uključeno još 40 škola iz Srbije, i u okviru koga smo ove godine poslali i mentorska škola. U okviru tog projekta mi razvijamo kompetencije za demokratsku kulturu, pa smo želeli da obeležimo i Dan demokratske kulture, a ovaj program “Prvovizija” je nastao iz te ideje. Priredba je bila vrlo vesela, puna pozitivne energije, bilo je mnogo gostiju, sala je bila puna i svi su uživali. Rekla bih da učenici vole da učestvuju u tim aktivnostima, rado se odazivaju i iskazuju svoje talente, imali smo sjajne vokale, plesače, kao i voditelje. Trudimo se da uvek osmislimo nešto novo, da se ne ponavljamo, a u prvom planu nam je timski rad jer se samo tako dobre ideje mogu sprovesti u delo, o čemu svedoči upravo ovaj program”, s ponosom je istakla direktorka Prve osnovne škole Mileva Mojić.

Dan ranije obeležen je Dan planete Zemlje koje su pripremile profesorke biologije sa učenicima. Profesori fizičkog vaspitanja tokom čitave nedelje organizuju međuodeljenska takmičenja iz raznih disciplina, a za sutra je najavljeno takmičenje u odbojci i košarci roditelja učenika škole, čime su i oni uključeni u proslavu.

“Naša škola se pre mesec dana uključila u projekat Olimpijskog komiteta pod nazivom “Poštovanje olimpijskih vrednosti” pa smo odlučili da u četvrtak obeležimo Olimpijski dan. Napravićemo maskenbal u kome će učestvovati učenici od prvog do četvrtog razreda i svaka odeljenska zajednica će predstavljati jednu zemlju i karakteristike te zemlje. U goste smo pozvali i decu iz Udruženja Zagrljaj. U petak ćemo tradicionalno organizovati Uskršnji vašar u humanitarne svrhe, kada naši učenici prave razne predmete sa simbolikom praznika od raznovrsnih materijala i na taj način iskazuju svoju kreativnost”, najavila je preostale aktivnosti Mileva Mojić.

Mileva Mojić - Direktorka Prve škole Valjevo

Mileva Mojić, direktorka Prve osnovne škole Valjevo / Foto: Valjevska posla

Škola koja u ovom trenutku broji 915 učenika i važi za jednu od najtraženjih valjevskih škola prilikom upisa, ove godine postigla je izuzetan uspeh. Nakon eksterne evaluacije od strane Ministarstva prosvete, škola je ocenjena najvišom ocenom, ocenom 4, kao jedna od najboljih škola ne samo u gradu, regionu nego u zemlji!

“Bila je to prva četvorka posle 11 godina koju su prosvetni savetnici dali školi I izuzetno smo ponosni na taj rezultat, prvenstveno zahvaljujući našim učenicima koji imaju izvanredna postignuća na završnom ispitu poslednjih pet godina, gde su daleko iznad proseka opština okruga i republike. Mislim da je to dodatno motivisalo i nastavni kadar da još bolje rade, rekla bih da su se baš pokrenuli. Ipak, ja sam stava da uvek može bolje. Kroz međunarodni projekat “Kvalitetno obrazovanje za sve” mi smo postali mentorska škola što znači da ćemo svoja znanja prenosti i drugim školama. U planu nam je da se uključimo u još neke međunarodne projekte, da sarađujemo sa različitim školama, jer kroz tu saradnju i zajednički rad mogu da se postignu neki rezultati, da se razmene iskustva i da se unapredi rad škole. Pored toga, ove godine je preko 300 naših učenika izašlo na takmičenja iz raznih predmeta, imamo preko 70 dece koja su bila na okružnom nivou, a oko 15 naših učenika su se plasirala na republička takmičenja, s tim da treba imati u vidu da su takmičenja u toku”, navela je direktorka Prve osnovne škole neke od najzanačajnijih rezultata u ovoj školskoj godini.

Foto galerija sa “Prvovizije”:

B. M.