Пробни завршни испит за осмаке

Драги наши осмаци,

Завршетак 8. разреда је све ближе, као и полагање завршног испита. Да бисте се боље припремили и постигли боље резултате на завршном испиту, већ неколико година уназад, организује се пробни завршни испит. До ове школске године пробни завршни испит се полагао у школи, као и завршни испит. Због епидемије корона вируса и заштите вашег здравља, ове школске године пробни завршни испит ће се полагати електронски. Ви ћете бити прва генерација у историји Србије која пробни завршни испит полаже на овај начин и било би одлично да сви учествујете.

Укратко ћемо навести зашто је за вас важно да учествујете у пробном завршном испиту.

  1. Пробни завршни испит вам даје могућност да проверите своје знање и да до завршног испита боље научите оно што је потребно.
  2. Питања на пробном завршном испиту су исте врсте и тежине као и на завршном испиту. Попуњавају се на исти начин. Видећете која врста одговора се од вас тражи: допуњавање, подвлачење, заокруживање, писање есејског одговора, приказивање поступка израде задатка…
  3. Видећете које области из сваког предмета сте добро научили, а које не, које градиво сте савладали, а које тек треба да савладате. Оно што сте одлично научили и добро урадили на пробном завршном испиту треба да још сао мало обновите до завршног испита, да не бисте заборавили. Оно градиво које нисте савладали треба да научите, а још увек имате времена за то.
  4. Резултат који постигнете на пробном завршном испиту се не оцењује. Ако постигнете лош резултат нема разлога да се плашите да ће вам то утицати на оцену – НЕЋЕ, јер се пробни завршни испит не оцењује. Ако добро урадите тестове, честитајте себи и наставите да учите као и до сада.
  5. По завршетку пробног завршног испита можете да свој постигнути резултат упоредите са жељеним, са оним резултатом којим бисте били задовољни. Врло је важно да, ако нисте задовољни постигнутим резултатом, направите план када и како ћете да научите оно што вам је потребно.

Основна улога пробног завршног испита је да вам да повратну информацију о вашем знању, као и могућност да побољшате и унапредите своје знање до завршног испита.

Ове школске године, када већ скоро месец дана не похађате наставу у школи, пробни завршни испит је ученицима још значајнији јер је могуће да су се неки од вас мало опустили и да раде колико би требало. Зато је добро да на пробном завршном испиту проверите сввоје знање и спремни дочекате завршни испит.

Било би најбоље да сви учествујете у пробном завршном испиту. Уложићете само неколико часова свог времена, а добићете веома важне податке о свом тренутном знању. Када дође прави завршни испит видећете колико вам је искуство које сте стекли овом приликом било значајно.

директор школе Милева Мојић
психолог Катарина Павићевић
педагог Ивана Поповић